Programcılar Laravel’i Neden Sever

Ana Sayfa Blog Programcılar Laravel’i Neden Sever

Programcılar Laravel’i Neden Sever

Sadede gelelim... Neden siz, bir programcı olarak, bir framework olarak Laravel kullanmak istiyorsunuz?

Bırakın biraz Framework Envy hakkında konuşayım.

(Burada bir terapistle görüştüğümü düşünüyorum. Başını bilgece sallıyor, piposundan bir fırt çekiyor ve diyor ki, “zee framework envy hakkında konuşun.”)

Bana, yazılmış PHP projeleri verildi. Bunlar iyice şişmiş, sahip olduğu “sınıf” kavramı sadece okulda geçilen bir şey olan bir geliştirici tarafından yazılmış PHP 4 projeleri idi. Ve ben sokak boyunca Ruby geliştiricilerine bakıyor ve onların bina seviyeleri için sessizce doğal afetler -deprem, fırtına, hatta yıldırım- diliyorum.

Bu beni kötü bir insan yapar mı?

Bütün bunlar Ruby’nin tümden parlak ve yeni olduğu bir zamanda oldu. Ruby’yi harika yapan şey dilin kendisi değildi (dilin çok güzel yönleri olmasına karşın). Hayır, Ruby’yi harika yapan şey Ruby on Rails (RoR) idi.

Bütün geliştiriciler Ruby on Rails’e akın ediyordu.

Neden ona akın ediliyordu?

Çünkü, o eğlenceli olan bir geliştirme yolu vaad etmişti. Ve eğlenceli deyince, ben güçlü, anlamlı ve uygulanması kolay anlıyorum. Programlama yapmakta zevkli bir atmosfer oluşturması konusunda RoR’u tekrar şükranla anıyorum. RoR tarafından aşılanan kodlama keyfi, bizim hepimizin programcı olma istememizdeki ilk ivme ile tam aynı duygudur.

PHP dünyasında saplanıp kalmış olmamız ne kadar üzücüydü? Bir Wordpress kurulumunu hackleyebildikleri için oradaki her Tom, Dick ve Henrietta bir “PHP Programcısı” olmuştu.

Fakat, hayır, projelerimizin PHP’de olması şartları ile sıkışmıştık. Tüm Ruby geliştiricilerinin olduğu gibi serin, harika çocuklar olamazdık. Onlar en öndeydi. Onlar kendilerine bir isim yapan, sınırları zorlayan birileriydiler.

Laravel’e gelince. Ruby on Rails’in en iyilerini alır ve onu PHP dünyasına getirir. Aniden, bir PHP geliştirici tek tek scriptler yerine controllerler için rotalarla uğraşmaya başlar. DRY (Don’t Repeat Yourself [Kendinizi Tekrar Etmeyin]) gibi kavramlar şimdi daha anlamlıdır. Aniden, tek rüyamız Smarty Şablonları gibi bir yolla, PHP’nin özüne katıştırılmış bir “Blade” şablon motorumuz olur. Biz, kelimenin tam anlamıyla, PHP Nirvana potansiyeline sahibiz.

Laravel’in ne kadar harika olduğunu anlatabildim mi? Umarım öyledir.

Sinan Eldem

Fullstack Web Developer

Laravel Framework ile PHP ve MySQL üzerine özel ders, danışmanlık ve web programcılığı hizmetleri veriyorum.

Danışmak istedikleriniz ile ilgili benimle irtibat kurabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Laravel Valet

5 Mayıs 2016 tarihi itibariyle, web yazılımı geliştirme ortamı olarak MAC OSX kullananlar için Laravel geliştiricisi Taylor Otwell tarafından yeni bir sunucu arabirimi duyuruldu: Valet

Laravel Framework public Dizin İsmini Değiştirme

Laravel ile herhangi bir projeye başlarken ilk yaptığım eylemlerden biri, virtual host sorunları yaşamamak için public dizini ayarını değiştirmektir.

Add Your Custom File Type To Phpstorm New File Menu

Follow numbers on the images to generate your own file type extension in Phpstorm.

Yorumlar